top of page

Adventtikeräys auttaa erityistarpeiset lapset kriisien keskellä kouluun Libanonissa

Adventtikeräyksen kohteena oli vuonna 2021 erityistarpeisten lasten koulukyydit Libanonissa. Keräysaika on ohi. Tässä jutussa kerromme lisää Libanonin tilanteesta.

Poliittisen rauhattomuuden, talouskriisin, koronapandemian ja Beirutin vuoden 2020 räjähdysten vuoksi YK:n mukaan 55 prosenttia libanonilaisista elää köyhyysrajan alapuolella.

 

Caritas Libanonilla on neljä erityistarpeisten lasten koulua, jotka tarjoavat opetusta kriiseistä huolimatta. Oppilailla on erilaisia psyykkisiä ja fyysisiä vammoja ja he tulevat haavoittuvassa asemassa olevista perheistä. Caritas Libanonin koulut antavat opetusta riippumatta lapsen taustasta tai uskonnosta. Kouluissa työskentelee erityisopettajia, psykologeja ja toimintaterapeutteja, jotka auttavat haavoittuvassa asemassa olevia lapsia oppimaan paremmin. He huomioivat kunkin oppilaan erityiset tarpeet. Koulut myös kannustavat elinikäiseen oppimiseen.

 

Libanonin kriisit ovat aiheuttaneet monien elintärkeiden tavaroiden ja palveluiden kuten puhtaan veden, terveydenhuollon ja polttoaineen hintojen nousua. Lisäksi ruoan hinta on noussut yli 300 prosenttia. Vaikeaa taloustilannetta pahentaa lisääntynyt työttömyys sekä paikallisen valuutan arvon lasku. Kaikenlaisilla perheillä on vaikeuksia. Varsinkin Syyriasta Libanoniin paenneiden perheiden ja muiden haavoittuvassa asemassa olevien ihmisten hyvinvointi on uhattuna. 

 

Tämän vuoksi monilla perheillä on vaikeuksia maksaa lastensa koulukyyti. Koulupudokkaiden määrä on lisääntynyt viime aikoina, sillä jos perheellä ei ole varaa koulukyytiin, lapsen koulunkäynti keskeytyy. Adventtikeräyksen tuotoilla pystymme varmistamaan, että lapset pääsevät kriisien keskellä kouluun. 

Juttu jatkuu kuvan alla.

Libanonin lasten koulutaival on vaarassa katketa

Ali Pic.jpg

”Toivon, että molemmat lapseni pääsevät takaisin kouluun”, sanoo Zeinab Hajj Hassan. Hänen lapsellaan, 20-vuotiaalla Aly Hajj Hassanilla on keskivaikea kehitysvamma. Se vaikuttaa hänen keskittymiskykyynsä ja oppimiseensa. Hän asuu vanhempiensa Nassibin ja Zeinabin sekä 15-vuotiaan veljensä Hussamin kanssa pienessä huoneessa Byblosin alueella.

Aly saapui Caritaksen erityistarpeisten lasten Fghal-keskukseen vuonna 2009 ja jäi kotiin vuonna 2020 koronan aiheuttaman koulun sulkemisen vuoksi. Aly ei päässyt takaisin kouluun, sillä kuljetusmaksut ovat korkeita. Tällä hetkellä Aly viettää suurimman osan ajastaan naapurissa tai kotona.

Alyn isä Nassib työskentelee alumiinitehtaalla. Hän loukkaantui työssään 3 vuotta sitten ja joutui käsivarsileikkaukseen, joka epäonnistui. Hän joutui jäämään kotiin ilman palkkaa useiden kuukausien ajaksi. Hän palasi työhönsä 2 kuukautta sitten, jossa hän pystyy tekemään yksinkertaisia työtehtäviä. Hänen kuukausipalkkansa vastaa noin 31 Yhdysvaltain dollaria.

Alyn nuorin veli Hussam keskeytti koulunkäynnin, sillä hänellä oli vaikeuksia. Nyt hän työskentelee mekaanikkoliikkeessä noin 12 tuntia päivässä.

Zeinab toivoo, että hänellä olisi varaa lähettää molemmat lapsensa takaisin kouluun. Siellä he voivat oppia, olla itsenäisiä ja rakentaa parempaa tulevaisuutta.

Caritaksen Adventtikeräykseen voi osallistua vuoden 2021 loppuun asti. Keräysrahat menevät etenkin erityistarpeiden koulukyyteihin. Toiveena on, että yhä useamman lapsen koulunkäynti voisi jatkua.

Lääkepula saattaa pahentaa oireita

“Maya on koko maailmani, teen mitä tahansa hänen vuokseen”, sanoo Saad Saliba. Hänen tyttärensä Maya on 23-vuotias. Hänellä on keskivaikea kehitysvamma, joka johtuu epileptisistä kohtauksista, joita hän sai pikkulapsena. Hän tarvitsee jatkuvasti lääkehoitoa vähentääkseen kohtausten riskiä. Maya asuu vanhempiensa Saadin ja Soulayman sekä 30-vuotiaan sisarensa Marien kanssa.

Maya käy Caritaksen erityistarpeita omaavien lasten Fghal-keskuksessa kahdesti viikossa aina, kun kotona on auto. Koulubussi ei kulje heidän kaupunkiinsa. Maya pitää kaikista työpajoista, erityisesti käsityöpajasta.

Mayan sisko Marie työskenteli kaupassa, joka suljettiin nykyisen talouskriisin vuoksi ja on nyt työtön. Molemmat vanhemmat työskentelivät tehtaalla yli 20 vuotta, kunnes he jäivät eläkkeelle muutama vuosi sitten. He saivat työsuhteen päättymiskorvauksen, joka menetti arvonsa paikallisen valuutan devalvoinnin seurauksena. Nykyään perhe saa rahaa naimisissa olevalta pojaltaan. Hän tekee kahta työtä, jotta pystyisi auttamaan lapsuudenperheensä menoissa oman perheensä menojen lisäksi.

Mayan isä Saad haluaisi avata hänelle ja Mayalle pienen liikkeen. Siellä he voisivat viettää aikaa yhdessä ja Maya voisi tuntea olonsa itsenäiseksi. Libanonin taloudellisen romahduksen vuoksi haavetta on vaikea toteuttaa. Nyt Saad viettää aikaansa auttaen vaimoaan ja istuttaen satoa talon viereen. Hänen ainoa huolensa on pystyä turvaamaan Mayan lääkitys. Lääkepulan vuoksi niitä on tällä hetkellä erittäin vaikea löytää. Perhe pelkää, että mikäli Mayan lääkitystä ei pystytä turvaamaan, kohtaukset lisääntyvät.

Maya Pic.jpg

Charbel saa tukea koulusta

Yksi Caritas Libanonin erityistarpeisille lapsille suunnatuista kouluista on Mar Sassine-Fghal-keskus. Koulun oppilas Charbel Awad, 10, asuu vanhempiensa Hannan ja Hadyan sekä vanhemman veljensä Georgesin, 11, kanssa. Charbelilla on Downin syndrooma ja keskivaikea kehitysvamma. Charbel käy keskuksessa kahdesti viikossa ja nauttii kaikista tarjolla olevista aktiviteeteista.

”Teen mitä tahansa, jotta voin maksaa lasteni koulumaksut”, sanoo Charbelin äiti Hadya Awad. Hän käy töissä kahdesti viikossa. Charbelin isä Hanna on nykytilanteen vuoksi työtön.

Perhe asuu kaukana koulusta. Vanhemmat maksavat asunnon työllään. He viljelevät maata ja huolehtivat 300 oliivipuusta. Perheen kotiin ei tule puhdasta vettä, vaan he joutuvat hakemaan juomavettä naapurikylistä.

 

Caritas tarjoaa Awadin perheelle ruoka-apua ja taloudellista tukea aina kun mahdollista. Taloudellisen tuen Hadya käyttää Fghal-keskuksen lukukausimaksuihin ja palkkansa koulukuljetukseen. Hadyalle on tärkeintä, ettei Charbelilla jää väliin yhtäkään päivää keskuksessa.

 

Hadya on kiitollinen Caritaksen avusta. Hänen ainoa toiveensa on saada tarpeeksi tuloja, jotta he voisivat vuokrata asunnon lähempänä Fghal-keskusta, jotta perheen ei tarvitsisi maksaa kuljetuksista. Caritaksen adventtikeräys on kohdistettu etenkin koulukuljetuksiin.

Charbel Pic.jpg
bottom of page