top of page

Adventtikeräys 2023

Kylvä toivoa - tue pienviljelijöitä Sri Lankassa

Adventtikeräys luo turvaa Sri Lankaan, jossa Caritas-perheen järjestöt tukevat pienviljelijöitä. Keräystulot parantavat ruokaturvaa ja vähentävät köyhyyttä. Hanke edistää 26 000 perheen ravitsemusta ja ohjaa kestävään maatalouteen ja ympäristöystävällisten tekniikoiden käyttöön. Tämän myötä ruokatuotanto tehostuu ja tulot lisääntyvät. Hanke turvaa pientuottajien pääsyn markkinoille.

Erityistä huomiota saavat haavoittuvassa asemassa oleville ihmiset, kuten yksinhuoltajaäidit. Tavoitteena on parantaa äitien ja alle 5-vuotiaiden lasten ravitsemusta, jotta tulevaisuuden sukupolvet saisivat parhaan mahdollisen alun elämälleen.

Lue lisää keräyksestä lahjoitustietojen alta.

Tue haurasta Sri Lankaa Suomen ja Norjan Caritas-järjestöjen yhteisessä keräyksessä!

Lahjoita suoraan verkkopankistasi lomakkeen kautta Valitse lomakkeelta 'adventtikeräys'

Lahjoittaa voit myös suoraan tilillemme

Suomen Caritas ry 

Danske Bank FI73 8000 1270 1545 04

Viite: 2231

Tue Mobile payn avulla 95959 viesti: adventti

Keräyslupa: RA/2022/218

Adventtikeräys kylvää toivoa hauraaseen Sri Lankaan

Tämän vuoden adventtikeräys tarjoaa taloudellista turvaa Sri Lankan asukkaille, jotka kamppailevat rahoituskriisin vuoksi. Lahjoituksesi avulla perheet ja koulut voivat perustaa omia puutarhojaan ruoantuotantoa varten ja parantaa ruokaturvaa. Viljelijät saavat koulutusta tehokkaista ja ympäristöystävällisistä viljelymenetelmistä. He oppivat, miten myydä tuotteitaan markkinoilla ja asettaa niille oikea hinta. Keräyksen taustalla vaikuttaa Norjan ja Sri Lankan Caritas-järjestöjen pitkäaikainen yhteistyö.

 

Viime vuodet ovat olleet Sri Lankassa rauhattomia. Pääsiäisenä 2019 itsemurhapommittajat hyökkäsivät kolmeen kirkkoon ja kolmeen hotelliin. Kuolleita ja loukkaantuneita oli satoja. Maassa on vakava pula lääkkeistä, elintarvikkeista ja sähköstä. Työmahdollisuudet ovat vähentyneet ja elinkustannukset ovat nousseet. Jopa riisi ja palkokasvit ovat joillekin perheille liian kalliita. Sri Lanka on syvästi velkaantunut, vaikka maa luokitellaan keskituloiseksi.

Maan velkaongelma on heijastunut viljelijöihin. Vuonna 2021 hallitus kielsi lannoitteiden tuonnin valuutan puutteen vuoksi. Viljelijöillä ei ollut taitoa käyttää paikallisia luonnonmukaisia lannoitteita, jolloin suurin osa sadoista epäonnistui. Sen seurauksena Sri Lanka tuli täysin riippuvaiseksi elintarvikkeiden tuonnista ja maan talouskriisi syveni. Nyt useita ihmisiä uhkaa nälänhätä. Tutkimusten mukaan 21 prosenttia alle 5-vuotiaista lapsista on aliravittuja. Varsinkin maaseutualueiden ihmiset kärsivät aliravitsemuksesta.

 

Maaseudun ruokapulaan uusia viljelykeinoja

”Maaseutualueilla monet ihmiset elävät köyhyysrajan alapuolella ja he eivät saa riittävää, hyvälaatuista ja ravitsevaa ruokaa. Huonon ruokaturvan vuoksi aktiivisen ja terveen elämän ylläpito on vaikeaa. Ruuan viljelystä tuli vaikeampaa, kun kasvinsuojeluaineet ja epäorgaaniset lannoitteet kiellettiin. Sääolosuhteet, tulvat ja kuivuus sekä huono maaperä tuovat haasteita viljelylle”, kertoo Maria Ruiz Ulltveit-Moe Norjan nuoret katoliset -yhdistyksestä, jotka järjestävät keräyksen Norjassa.

Maanviljelysolot Sri Lankassa on hankalat. Sri Lanka on saari Intian valtameressä, lähellä Intian etelärannikkoa. Maan ilmasto on trooppinen ja lämmin. Alangoilla on sateista, lämmintä ja kosteaa. Ylängöillä on viileää, mutta kosteaa. Rannikoilla on monsuunisateita. Metsäkadosta johtuen maa on altis eroosiolle ja tulville. Maataloudessa on käytetty liikaa kemikaaleja, jotka ovat sekä vähentäneet eläinten ja hyönteisten määrää sekä aiheuttaneet ihmisille sairauksia.

Viljely on mahdollista, jos viljelijät saavat tietoa hyvistä tekniikoista ja oppivat huomioimaan ilmaston haasteet. Viljelijät saavat uusia tietoja ja taitoja Caritas Norjan ja Caritas Sri Lankan hankkeesta. Se varmistaa, että yli 26 000 ihmistä saa ravitsevaa ruokaa. Viljelijät oppivat, millä tekniikoilla huonolaatuisesta maaperästä saa ruokaa turvallisesti ja tehokkaasti. Hankkeen myötä perheet saavat aloitussetit, jotta he voivat perustaa oman kotipuutarhan. He oppivat, miten maata viljellään ilmastoystävällisesti ja miten ruuantuotanto lisääntyy. Viljelyn pitää sopeutua aurinkoisiin ja sateisiin jaksoihin.

Hankkeessa viljelijät perustavat yhteisöjä, jossa he motivoivat toisiaan, tekevät yhteisiä varustehankintoja ja oppivat vähitellen pärjäämään omillaan. He saavat tietoa oikeuksistaan ja tehokkaat toimintatavat vahvistaakseen omaa asemaansa. Monilla viljelijöillä ei esimerkiksi ole tietotaitoa viedä ylimääräisiä tuotteitaan myytäväksi markkinoille. Hankkeen kautta he oppivat hinnoittelemaan tuotteensa oikeudenmukaisesti ja saavat lisätuloja. Perheet saavat tietoa, miten he saavat virallisen omistusoikeuden viljelemäänsä maahan. He oppivat kehittämään omaa asuinyhteisöään.

Koululaiset saavat ravitsevaa ruokaa

Hankkeessa on perustettu pieniä puutarhoja myös kouluihin.

”Ekologinen puutarha on meille uusi asia. Hankkeessa perustimme kompostin ja olemme oppineet valmistamaan nestemäistä lannoitetta. Syömme kemikaalittomia vihanneksia omasta puutarhastamme. Saamme lisätuloja, kun myymme ylimääräisiä vihanneksia. On hienoa, kun voimme tarjota lapsillemme kemikaalittomia tuotteita”, Kawudupalen koulun opettaja Yamuna Senaratne kertoo.

”Tämä hanke on erittäin hyvä. Koulumme opettajat ja oppilaat ovat saaneet paljon tietoa ja käytännön kokemusta ekologisesta maataloudesta. Elämämme on parantunut. Toivon, että voimme tarjota samaa tietoa koulumme oppilaille myös tulevaisuudessa, saman koulun rehtori Imbulapitiye Vipassi Thero kertoo.

Norjan Caritaksen pitkä kokemus taustalla

Adventtikeräyksen kumppanilla Norjan Caritaksella on lähes kymmenen vuoden kokemus Sri Lankasta ja maan Caritas-järjestöstä. Vuosina 2018–2021 olleessa hankkeessa kiinnitettiin jo huomiota kestävään maatalouteen. Silloin yli 28 000 kotitaloutta tuli ruokahuollossa omavaraisiksi, vaikka maassa oli vakava kriisi. Kestävän maatalouden lisäksi silloin kiinnitettiin huomiota myös eri uskontojen välisiin hyviin suhteisiin. Suurin osa srilankalaisista on buddhalaisia, pienempiä uskontokuntia ovat hindut, muslimit ja kristityt.

Tämä keräys rakentuu Norjan Caritaksen pitkälle kokemukselle yhteistyöstä Sri Lankan Caritaksen kanssa.

”Adventin aikaan kristityt odottavat Jeesuksen tuloa. Adventti symboloi uutta toivoa, uutta iloa, uutta rakkautta ja uutta rauhaa. Meitä kutsutaan olemaan valo pimeydessä - ja elämään uskoamme osoittamalla lähimmäisenrakkautta niitä kohtaan, jotka kärsivät eniten köyhyydestä, nälästä, epäoikeudenmukaisuudesta ja syrjäytymisestä. Adventti on siksi hyvä aika rohkaista ihmisiä lahjoittamaan hyvään tarkoitukseen, kuten Caritakselle”, sanoo Norjan Caritaksen virkaatekevä pääsihteeri Dag Albert Bårnes.

Hymyilevä nainen ja viljelys.JPG
bottom of page