nicaragualaista_keramiikkaa_

Nicaragualaisen keramiikan huutokauppa

Torstaina 5.11. klo 16-18
NewCo-salissa (Ensi linja 1, Helsinki)

Nicaraguan suurlähetystö ja Suomen Caritas järjestävät nicaragualaisen keramiikan huutokaupan, jossa myydään San Juan de Orienten kylän keraamikkojen tekemiä esineitä. Kylä tunnetaan Nicaraguan taiteellisena keskuksena, jossa keraamikkojen sukupolvet tuottavat maailmanlaajuisestikin ainutlaatuisia esineitä. Myynnin tuotto ohjataan keraamikoille ja Caritaksen avustustoiminnan tukemiseen. Tilaisuuden avaavat Nicaraguan suurlähettiläs H.E. Ricardo José Alvarado Noguera ja Caritaksen puheenjohtaja emerituspiispa Teemu Sippo. Myynnissä olevia teoksia esittelee keramiikkataiteilija Heini Riitahuhta. Tarjolla on pientä syötävää ja juotavaa. Ilmoittauduhan tapahtumaan caritas@caritas.fi 2.11. mennessä. Etukäteisilmoittautuminen on tärkeää, jotta voimme varmistaa tilaisuudessa läsnäolijoille riittävät turvavälit.

Tarjouksen antaminen sähköisesti

Myytävät teokset ovat esillä alla. Teoksista voi tehdä ennakkotarjouksia osoitteeseen caritas@caritas.fi. Ilmoitathan teoksen ja tarjoamasi hinnan lisäksi puhelinnumerosi, josta sinut tavoittaa huutokaupan aikana. Jos tarjouksesi ylitetään huutokaupassa, otamme sinuun yhteyttä ja annamme sinulle halutessasi mahdollisuuden korottaa tarjoustasi. 

San Juan de Orienten keramiikka

 

San Juan de Orienten kylä sijaitsee Nicaraguassa 45 km etelään maan pääkaupungista Managuasta. Vuonna 1585 perustetussa kylässä asuu noin 5 000 asukasta, ja seutu tunnetaan nicaragualaisen käsityön ja taidekäsityön keskuksena. Kylä on kuin suuri markkinatori, jossa yksinkertaisten valkoisten talojen seinustoilla on myynnissä valtavat valikoimat perinteistä keramiikkaa, värikkäitä maalauksia ja puutuotteita.

 

San Juan de Orienten asukkaista 95 % saa ainakin osan toimeentulostaan keramiikan valmistuksesta.

Keramiikan perinteet ovat syvällä Nicaraguan historiassa, esikolumbisessa ajassa ennen espanjalaisten valloittajien saapumista maahan 1500-luvun alussa. Loistokkaasti metallioksideilla koristellut esineet olivat erittäin arvostettuja ja niitä käytettiin uskonnollisissa seremonioissa.

 

San Juan de Orienten keramiikassa on kaksi tyylisuuntaa, pre-columbino ja creacion libre. Nimensä mukaisesti pre-columbino tyylin keraamikot ammentavat innoituksen teoksiinsa vanhasta, esikolumbisesta keramiikasta. Creacion libren kuvamaailma kumpuaa Nicaraguan vehmaasta luonnosta tai se on yksinkertaistetun geometrinen. Valtaosa huutokaupattavista töistä edustaa tätä tyylisuuntaa. Vahva yhteys menneisyyteen näkyy myös creacion libre -tyylin töissä. Esimerkiksi kilpikonnat, liskot ja sammakot olivat suosittuja koristeaiheita niin satoja vuosia sitten kuin nykyäänkin.

YHTEYSTIEDOT

Suomen Caritas

Kuusitie 6

00270 Helsinki

FINLAND

+358 400 911 874

Sähköposti: caritas@caritas.fi

Toimiston aukioloajat: ma-pe 10-15,

ajanvarauksella myös muina aikoina. Tervetuloa!

Danske Bank FI73 8000 1270 1545 04

  • Facebook
  • Twitter
  • Instagram - Grey Circle
  • YouTube

Tietosuojaseloste I Keräyslupa: RA/2019/18 (2019-2022)