top of page
nicaragualaista_keramiikkaa_

Keramiikka

Caritas myy keramiikkaa San Juan de Orienten keramiikkataiteilijoiden ja oman avustustyönsä hyväksi. Myytävät teokset ovat esillä alla ja nähtävissä myös Caritaksen toimistolla osoitteessa Kuusitie 6, Helsinki. Jos olet kiinnostunut keramiikan ostamisesta, voit tulla toimistolle tai olla meihin yhteydessä puhelimitse tai sähköpostitse. 

San Juan de Orienten keramiikka

San Juan de Orienten kylä sijaitsee Nicaraguassa. Vuonna 1585 perustetussa kylässä asuu noin 5 000 asukasta, ja seutu tunnetaan nicaragualaisen käsityön ja taidekäsityön keskuksena. Kylä on kuin suuri markkinatori, jossa yksinkertaisten valkoisten talojen seinustoilla on myynnissä valtavat valikoimat perinteistä keramiikkaa, värikkäitä maalauksia ja puutuotteita.

 

San Juan de Orienten asukkaista 95 % saa ainakin osan toimeentulostaan keramiikan valmistuksesta.

Keramiikan perinteet ovat syvällä kylän historiassa, esikolumbisessa ajassa ennen espanjalaisten valloittajien saapumista maahan 1500-luvun alussa. Loistokkaasti metallioksideilla koristellut esineet olivat erittäin arvostettuja ja niitä käytettiin uskonnollisissa seremonioissa.

 

San Juan de Orienten keramiikassa on kaksi tyylisuuntaa, pre-columbino ja creacion libre. Nimensä mukaisesti pre-columbino tyylin keraamikot ammentavat innoituksen teoksiinsa vanhasta, esikolumbisesta keramiikasta. Creacion libren kuvamaailma kumpuaa  luonnosta tai se on yksinkertaistetun geometrinen. Valtaosa huutokaupattavista töistä edustaa tätä tyylisuuntaa. Vahva yhteys menneisyyteen näkyy myös creacion libre -tyylin töissä. Esimerkiksi kilpikonnat, liskot ja sammakot olivat suosittuja koristeaiheita niin satoja vuosia sitten kuin nykyäänkin.

bottom of page