top of page

Hyväksikäytön estämisen ja hoidon ohjeet

Suomen Caritas on syksyllä 2021 päivittänyt ohjeet, joiden avulla pyritään estämään lasten seksuaalinen hyväksikäyttö. Samalla on päivitetty ohjeet, miten hakeudutaan hoitoon, jos hyväksikäyttötapauksia ilmenee.

 

Suomen Caritas seuraa maailmanlaajuisen kattojärjestönsä Caritas Internationalisin häirinnän vastaisia ohjeita. Niiden mukaan kaikki Caritaksen ympäri maailmaa ovat sitoutuneet luomaan ammattimaisen työympäristön, jossa ei ole pelottelua, vihamielisyyttä, nöyryytystä, kiusaamista, väkivaltaa tai muita rikoksia, jotka voivat häiritä työtä

suorituskykyä tai yksilön ihmisarvoa.

Minkäänlaista häirintää - sanallista, fyysistä, visuaalista - ei suvaita. Ei-toivottuun häirintään kuuluu ahdistelu, joka perustuu rotuun, väriin, uskontoon, filosofisiin tai poliittisiin ideologioihin, sukupuoleen, ikään, kansalliseen alkuperään tai

syntyperään, vammaisuuteen, sairauteen, siviilisäätyyn tai muuhun laissa määriteltyihin suojattuihin asioihin.

Työtovereiden, työtovereiden ja ihmisten, joiden kanssa työskentelemme, häirintä on kaikki yhtä lailla kiellettyä.

Lue lisää Caritas Internationalisin sivuilta hyväksikäytön estämisestä.

 

Suomen Caritas on sitoutunut ylläpitämään Caritas Internationalisin hyvän hallinnon standardeja ja kannustaa yhteistyökumppaneitaan ja palveluntarjoajiaan sitoutumaan samoihin standardeihin.

Suomen Caritas on päättänyt suojella jokaisen ihmisen turvallisuutta ja ihmisarvoa, oli hän työntekijä, vapaaehtoinen tai tukija. Caritas ei hyväksy häirintää ja hyväksikäyttöä. Jokaisella lapsella ja aikuisella, joka tulee luoksemme, on oikeus tulla vastaanotetuksi turvallisessa ympäristössä. Caritaksen yhteistyökumppaneilta on kielletty lasten hyväksikäyttö, ihmiskauppa ja seksuaalinen hyväksikäyttö ja hyväksikäyttö ja otettava käyttöön menettelyt tällaisten asioiden estämiseksi, käsittelemiseksi ja niihin vastaamiseksi.

 

Suomen Caritas seuraa samaa menettelytapaväylää kuin Katolinen kirkko Suomessa. Kirkolla on lasten seksuaalisen hyväksikäytön estämisen ja hoidon ohjeet. Näillä sivulla on lisätietoa katolisen Helsingin hiippakunnan ohjeista. Epäillystä hyväksikäytöstä pyydetään ilmoittamaan viipymättä Helsingin hiippakunnan kuuriaan sekä kaikista rikosepäilyistä myös poliisille.

Hyväksikäyttöepäilyt käsittelee Helsingin piispan asettama erillinen toimikunta.

 

Suomen Caritas sai Safeguarding eli henkilöturvatodistuksen huhtikuussa 2023. Todistus on pdf muodossa tällä sivulla.

 

 

 

​
 

Hyväksikäytön uhrien hoitoon pääsy

 

Suomen Caritas suosittelee, että hyväksikäytön uhrit hakeutuvat hoitoon seuraaviin paikkoihin.

Seri-tukikeskus tarjoaa terveydenhuollon kautta tukea seksuaalisen hyväksikäytön uhreille, jotka ovat yli 16-vuotiaita. Osoite Haartmaninkatu 2, K-rappu, 1. kerros, Helsinki. Avoinna 24 h / vuorokaudessa. 

​

Raiskaus kriisikeskus Tukinainen tarjoaa psykologista ja ja lainsäädännöllistä tukea suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi. 

Kriisipuhelin +358 800 97899 Ma-to klo 9-15, viikonloppuna ja pyhinä sekä niiden aattoina klo 15-21. Ei perjantaisin.

Juristipäivystys +358 800 97895 ma-to klo 11-16

Sähköposti office@tukinainen.fi

bottom of page