top of page

Vad vi gör i Finland

I Finland ingår följande i Caritas inhemska arbete:

Social rådgivning

Caritas erbjuder social rådgivning till alla som behöver hjälp. Caritas socialrådgivare Hannele Liukkonen kan ge råd på finska, svenska eller engelska om bland annat social trygghet, hälsovårdstjänster samt bostads- och sysselsättningsfrågor. Du kan kontakta Hannele per telefon på 040 2566275 eller via e-post på hannele.liukkonen@caritas.fi. Dessutom kan du boka tid för ett möte.

Matutdelning och klädhjälp

På Caritas Finlands kontor hålls matutdelning två gånger i månaden på måndagar (se mer information på Evenemang-sidan) i samarbete med Helsingfors matöverskottsterminal.

Caritas Finland driver även en återvinningsbutik i samarbete med Inditex-företaget (bland annat Zara-butiker). Återvinningskläder kan doneras till Caritas insamlingslådor i Zara-butiker runt om i Finland. Vi skänker kläder till behövande familjer och andra som behöver hjälp.

Matpresentkort och lägerbidrag

Caritas Finland delar ut matpresentkort till behövande, särskilt inför jul, i samarbete med katolska församlingar.

Caritas har årligen stött tiotals barn och ungdomar med lägeravgifter. Det finns olika typer av läger, från stiftets konfirmationsläger till rekreations- och fritidsläger.

Lägerbidrag kan ansökas året runt, men prioritet ges fortfarande till sommarläger. För andra läger beviljas bidrag beroende på om det finns stödmedel kvar efter sommarlägren. Lägerbidrag ansöks via e-post till Hannele Liukkonen på hannele.liukkonen@caritas.fi.

Lägerstödet finansieras genom donationer från privatpersoner för detta ändamål. Vi riktar ett varmt och hjärtligt tack till alla stödjare och donatorer som möjliggör denna verksamhet.

Om du har frågor eller funderingar kan du kontakta Caritas socialrådgivare Hannele Liukkonen på telefon 040 2566275. Hannele hjälper också vid behov med ansökningar.

Vänskapscafé

På Caritas kontor hålls månatligen Vänskapscaféet, en mötesplats öppen för alla. Vänskapscaféet anordnar också utflykter till olika destinationer. Caféets öppettider och utflykternas tidtabell finns på Evenemang-sidan.

Ungdomsverksamhet

Inom YoungCaritas-verksamheten främjar ungdomar fred och social rättvisa på sätt de själva kommer på.

Inhemska projekt

Projektet "Mitt jämlika liv" presenterar bilder av den bangladeshiske fotografen GMB Akash i Finland.

Tidigare projekt

  • Caritas var en av samarbetspartnerna i projektet DUUNI – (läs om det på finska eller på engelska) Föräldraskapets färdigheter som styrka i arbetslivet, som syftade till att främja unga föräldrars anställningsmöjligheter. Projektets mål var att förbättra unga personers arbetslivsfärdigheter och erkännande av kompetens genom att använda föräldraskapets färdigheter.

  • Kymppi-projektet (läs om det på finska), som fokuserade på företagens samhällsansvar, genomfördes i samarbete med Helsingfors Diakonissanstalts stiftelse, Filantropia och Filoksenia, och pågick till slutet av 2022.

  • Materialet för kampanjen "Var förändringen!" (läs om det på finska) riktad till ungdomar finns på en egen webbplats.

IMG_7852 (3).JPG
olemuutos.PNG
34673339_261254644450508_200151168113757
YKt.jpg
bottom of page