Caritas Europa vaatii ihmisarvoista pakolaispolitiikkaa Maailman pakolaispäivän julistuksessa
Euroopan tulee varmistaa pakolaisten turvapaikan saanti alueellaan. Siihen tarvitaan paremmat suojelu- vastaanotto- ja kotouttamisjärjestelmät, joissa ihmisoikeudet ovat keskiössä. Pakolaisten vastaanotto-olosuhteiden tulee olla ihmisarvoisia ja vastaanottavien yhteiskuntien pitää mahdollistaa integraatio. Näin vaatii Caritas Europa Maailman pakolaispäivänä 20.6.
Maailmanlaajuisesti lähes 110 miljoonaa ihmistä joutui pakkosiirtolaisuuteen vuonna 2022 sodan, väkivallan ja konfliktien tai luonnonkatastrofien vuoksi. Tämä luku sisältää ne miljoonat ihmiset, jotka pakenivat Ukrainan sotaa tai jotka lähtivät Venezuelasta poliittisten, sosioekonomisten ja humanitaaristen kriisien yhdistelmän vuoksi tai jotka joko lähtivät Kongon demokraattisesta tasavallasta tai joutuivat siirtymään maan sisällä aseellisten ryhmien hyökkäyksiä. EU:ssa syyrialaiset ja afgaanit olivat edelleen kaksi eniten turvapaikkahakemuksen jättäneitä kansalaisia vuonna 2022.
Pakeneminen ja kaiken jättäminen taakse ei ole usein valinta vaan ainoa vaihtoehto turvalliselle tulevaisuudelle. Siksi ei ole yllättävää, että YK:n tämän vuoden Maailman pakolaispäivän teema on "Toivo poissa kotoa".
Teksti jatkuu kuvan jälkeen.
Turvalliseen paikkaan pääseminen edellyttää usein vaarallisen matkan aloittamista. Viimeisin esimerkki on Kreikan edustalla 14. kesäkuuta kaatuneen ja upotetun liian täynnä olevan kalastusaluksen traaginen haaksirikko. Jos turvallisia ja säännöllisiä suojelupolkuja olisi ollut saatavilla, ainakin 79 hukkuneen ihmisen henki ja mahdollisesti satojen muiden kadonneiden henki olisi voitu pelastaa. Välimerellä on kuollut jo yli 1000 ihmistä vuonna 2023. Ei ole aikaa hukata turvallisten ja säännöllisten reittien sekä uudelleensijoittamisen ja humanitaaristen viisumien takaamisessa suojelua hakeville ihmisille. Pakolaiset kohtaavat myös liian usein väkivaltaa matkansa aikana.
Caritas Europa kehottaa Euroopan hallituksia säilyttämään pakolaisten pääsyn alueelleen ja antamaan heille turvapaikan. Valitettavasti meneillään oleva EU:n turvapaikkajärjestelmän uudistus pyrkii estämään tämän pääsyn, pitämään suojelun tarpeessa olevat ihmiset rajamaissa suojeluhakemusten käsittelyn ajaksi ja varmistamaan nopean palauttamisen. Olemme huolissamme siitä, että tämä johtaa laajalle levinneisiin pidätyksiin ja ylikansoitettuihin leireihin EU:n ulkorajoilla, kuten olemme nähneet aiemmin Kreikan saarilla, kuten Moriassa, vallitsevien epäarvoisten vastaanotto-olosuhteiden yhteydessä.
Euroopan hallitusten on kunnioitettava kansainvälisen pakolaislainsäädännön mukaisia velvollisuuksiaan varmistamalla tehokkaat turvapaikkamenettelyt ja ihmisarvoiset vastaanotto-olosuhteet. Odotamme niiden myös lupaavan kunnianhimoisen määrän uudelleensijoittamispaikkoja – ratkaisevan tärkeän hengenpelastusvälineen pakolaisten tuomiseksi maahan, jossa he saavat pitkäaikaista suojelua – ja panevan sitten asianmukaisesti täytäntöön sitoumuksensa.
Kuvassa pakolaisia Moriassa Lesvoksen saarella vuonna 2020. Kuva: Yannis Yinnakopoulos
Teksti jatkuu kuvan jälkeen.
”Kehotamme eurooppalaisia johtajia säilyttämään turvapaikkaan pääsyn Euroopassa ja tekemään väkivallasta ja takaiskuista historiaa. Vahvistetun turvapaikka- ja vastaanottojärjestelmän on tarjottava riittävä suojelu ja tuki kaikille suojelun tarpeessa oleville ihmisille. Investoiminen vastaanottavaan yhteiskuntaan on avainasemassa, jotta voidaan rakentaa toivoa poissa kotoa ja antaa pakolaisten kukoistaa uudessa kodissaan” Caritas Europan pääsihteeri Maria Nyman sanoo.
Pääsy maahan, josta voi hakea turvapaikkaa, on vasta ensimmäinen askel pitkällä matkalla, ennen kuin voi osallistua täysimääräisesti vastaanottavan maan yhteiskuntaan ja vaikuttaa siihen. Kuten olemme jo todenneet tiedotusasiakirjassamme, Ukrainasta tulevien pakolaisten tilapäistä suojelua koskevan direktiivin käynnistäminen on esimerkki vahvasta poliittisesta tahdosta toivottaa ihmiset tervetulleiksi EU:hun. Nyt on aika rakentaa tämän solidaarisuuden varaan ja toistaa hyviä käytäntöjä, jotta varmistetaan ihmisarvoisen vastaanoton lisäksi myös asianmukainen suojelu ja pääsy perusoikeuksiin ja palveluihin kaikille suojelun tarpeessa oleville ihmisille heidän alkuperämaasta riippumatta.
Yorumlar