top of page

Vastuuviikon kahvilassa puhutaan kohtuullisuudesta

Tervetuloa Caritaksen toimistolle Vastuuviikon kahvilaan ti 25.10. klo 15–17. Aiheena on viikon teema: Kohtuullisuus. Tapahtuman vieraana on Sarah Tiainen, Vastuuviikon koordinaattori Suomen ekumeenisesta neuvostosta.

Kohtuullisuus -teema pohjautuu YK:n Agenda 2030 kestävän tulevaisuuden tavoitteisiin.

”Olemme halunneet tarkastella aihetta lähemmin kristillisestä vakaumuksestamme käsin. Kohtuullisuus on kristillinen hyve, jonka monesti on helppo unohtaa varsinkin täällä meidän Pohjoismaisessa ja länsimaisessa yltäkylläisyydessä”, Tiainen sanoo.


Hän myöntää, että olemme vain murto-osa maailman ihmisistä ja meidän tilanteemme ei valitettavasti heijasta absoluuttisen enemmistön tilannetta ympäri maailmaa.

”Vaikka meidän elämäntapamme ja elämistottumukset eivät aina ole pois joltain muulta, tosiasia on, että meidän elämäntapamme täällä länsimaissa kuormittaa maapalloa enemmän kuin esimerkiksi eteläisellä pallopuoliskolla. Meidän halumme saada aina uutta, onko kyse sitten vaatteista, elektroniikasta, kulkuvälineistä jne. asettaa kohtuuttomasti tuottamispainetta köyhempiin maihin ja lisää eriarvoisuutta sekä kanssaihmisemme hyväksikäytön vastuuttomissa tehdasoloissa”, Tiainen sanoo.


Hänen mukaansa meillä on sekä koulutuksen että yhtäläisten mahdollisuuksien tuoma etu, ja sitä etua meidän tulisi käyttää auttaaksemme ja siunataksemme muuta maailmaa. Meidän yltäkylläisyydestämme riittää monelle.


Kristityt voivat edistää kohtuullisuutta


Jokainen kristitty voi Tiaisen mukaan pohtia, mitä voisi itse tehdä, jotta voisi elää paremmassa tasapainossa muun maailman ja koko maapallon kanssa?

”Nämä asiat voivat olla pieniä valintoja arjessa, asioita, joihin minä itse voin vaikuttaa. Nämä asiat voivat olla ruokailutottumuksiin, kulutustapoihin tai matkustustapoihin liittyviä. Nämä voivat olla avustustyöhön käytettävien henkilökohtaisten varojen antamista, tai oman ajan antamista auttamistyöhön. Nämä ovat myös ihmisten välisten tasa-arvokysymysten asioita, kuten miten minä kohtelen kanssaihmistäni, tai haluan hänelle samaa kuin itselleni haluaisin, vaikka hän ei näyttäisi, kuulostaisi taikka rukoilisi samalla tavalla kuin minä”, Tiainen luettelee.


Kohtuullisuutta voi Tiaisen mukaan edistää myös organisaatiotasolla. Jos meidät on esimerkiksi valittu työhön tai luottamustehtävään mihin tahansa organisaatioon, voimme vaikuttaa sen organisaation arvoihin ja edistää oikeudenmukaisuutta, kestävyyttä, tasa-arvoa ja kohtuullisuutta mahdollisuuksiemme mukaan.

”Tätä työtä ei tarvitse tehdä yksin. Joka tasolla kannattaa hakeutua ihmisten pariin, jotka jakavat näitä tavoitteitasi ja jonka kanssa voit inspiroida muitakin ihmisiä kohtuullisuuteen”.


Lue lisää Vastuuviikosta osoitteesta www.vastuuviikko.fi
33 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

コメント


bottom of page