Suomen Caritas on osa maailmanlaajuista Caritasten verkostoa. Tänä vuonna Caritas Internationaliksen joka neljäs vuosi järjestettävä yleiskokous kokosi Roomaan yli 500 delegaattia 164:stä jäsenmaasta. Kokouksen teemana oli Yksi ihmisperhe, yksi yhteinen koti muistutuksena paavi Franciscuksen toiveesta yhteisestä maapallostamme huolehtimisesta. Itse pääsin edustamaan Suomea nyt toisen kerran ja joka kerta kokemus ollut hyvin ainutlaatuinen.
Kokous alkoi juhlallisella messulla, jossa paavi Franciscus kehotti kuulijoitaan pysymään Jeesuksen rakkaudessa olemalla niin tabernaakkelin edessä kuin monien elävien tabernaakkelien eli köyhien edessä. Itse kokouksessa äänestettiin luottamustoimista, mutta myös kuultiin esityksiä eri aihepiireistä sekä yhteenvetoja eri maiden Caritasten työstä ja toiminnasta. Myös lounas, kahvi ja päivälliset ovat täynnä kohtaamisia, verkostoitumista sekä raakaa työtä kahdenvälisiä kokouksia, sopimusten hiomisisia ja valmisteluita sekä tunnustelevia yhteistyökuvioita. En edes uskalla kuvitella, miltä tuntuisi edustaa esimerkiksi Suomea jossain virallisessa kokouksessa, kun jo yhden pienen järjestön edustajana työmäärä on valtava.
Ennen Caritas Internationaliksen kokousta järjestettiin alueellisten Caritasten kokouksia, joista Suomi oli edustettuna Caritas Europan aluekokouksessa. Ennen aluekokouksia järjestettiin vielä nuorten ja naisten foorumit, joista jälkimmäiseen osallistuin Caritas Europan työryhmässä. Foorumi kokosi yhteen eri mantereilta tulevia naisia ja miehiä keskustelemaan avoimesti naisten ja tyttöjen niin yhteiskunnassa kuin kirkonkin piirissä kohtaamista haasteista. Caritas Internationaliksen puheenjohtaja kardinaali Tagle toi foorumille paavi Franciscuksen viestin: vain miehet ja naiset yhdessä luovat harmonian. Naisten foorumin esityksestä yleiskokouksessa päätettiinkin, että jatkossa kunkin alueellisen Caritaksen tulee esittää Caritas Internationaliksen hallitukseen sekä mies- että naisedustaja ja jos naisten määrä ei tästä huolimatta ylitä kolmasosaa, nimetään hallitukseen kaksi naista lisää. Nyt valittuun hallitukseen nimettiin 5 naista 21 yhdestä jäsenestä eli sitä tullaan täydentämään naisilla tämän muutoksen myötä.
Se mitä arvostan Caritaksen toiminnassa on myös laaja ekumeenisuus. Kokouksessa oli virallisia edustajia muun muassa islamilaisen maailman avustusjärjestöistä, buddhalaisesta yhteisöstä, Luterilaisen Kirkon maailmanliitosta ja monista muista kansainvälisistä järjestöistä. Avustustyö ja ihmisten kohtaaminen on kaikille yhteinen asia; huoli ilmastopolitiikasta, pakolaisuus ja integroitumisen kysymykset eivät koske ainoastaan Eurooppaa. Meillä on yhteinen maailma ja yhteiset ongelmat, joihin meidän tulisi yhdessä löytää vastauksia.
Kokousviikon aikana tapasimme paavin myös audienssilla, jossa hän muistutti meitä kaikkia siitä, että laupeus on Kristuksen kohtaamista eikä sitä saa muuttaa liiketoimeksi tai joksikin, mitä ihmiset tekevät vain omantunnontuskiensa helpottamiseksi.
Tästä työtä on hyvä jatkaa ja olen ylpeä siitä, että Suomessa toimii Caritas ja että voimme tehdä työtä saman lipun alla maailman muiden Caritasten kanssa.
Larissa Franz-Koivisto
Pääsihteeri
�
Comments