top of page

Ukrainan sodan alkamisesta on kulunut nyt kaksi vuotta

Caritas jatkaa ukrainalaisten tukemista ja valmistelee pitkän aikavälin suunnitelmia

Kaksi vuotta sodan alkamisen jälkeen ja lähes kymmenen vuotta itäisen Ukrainan konfliktin alkamisesta, Ukrainan humanitaarinen tilanne heikkenee edelleen. Tilanne ei parane, jos vihollisuudet eivät lopu. Näin kuvailevat tilannetta kaksi paikallista Caritas-organisaatiota, Caritas Ukraine ja Caritas Spes Ukraine, kun 24.2.2022 alkaneesta hyökkäyksestä on kulunut kaksi vuotta.

Järjestöt ovat kiitollisia koko Caritas-perheelle. He kiittävät yli 2600 Caritas-järjestöjen työntekijää ja vapaaehtoista, jotka ovat antaneet humanitaarista apua yli 3,8 miljoonalle ihmiselle viimeisen kahden vuoden aikana. Apu on ollut monenlaista: elintarvikkeita, suojaa, terveys- ja hygieniatarvikkeita, rahaa sekä terveydenhoitoa ja psykososiaalista tukea. Järjestöjen tukeen on kuulunut myös suojelu- ja koulutusohjelmia:

”Sodan alusta lähtien Caritas Ukraina ja Caritas-Spes Ukraine ovat olleet esimerkillisiä työssään ja huolehtineet ihmisistään koko sodan ajan. Olemme heille hyvin kiitollisia. Jatkamme heidän tukemistaan ja korotamme äänemme vaatien tämän konfliktin lopettamista, sanoo Caritas Internationaliksen pääsihteeri Alistair Dutton.

​

Valitettavasti taistelut jatkuvat Ukrainassa edelleen. Siviili-infrastruktuuriin, kuten Kahovkan patoon kohdistuneet iskut, johtivat humanitaarisen tilanteen heikkenemiseen. Näillä alueilla 40 prosenttia väestöstä tarvitsee humanitaarista apua ja yli 6 miljoonaa ukrainalaista on ollut pakolaisena.

Ukrainan itä- ja eteläosissa, mukaan lukien Venäjän miehittämillä alueilla, miljoonilla ihmisillä ei ole riittävästi vettä, elintarvikkeita, ruokaa, suojaa eikä kunnollisia asuntoja tai pääsyä terveydenhuollon palveluihin. Konfliktilla on ollut tuhoisat seuraukset entiselle Euroopan viljavarastolle. Ympäristötuhoja on paljon, vesi ja maaperä ovat saastuneet. Asiantuntijat ovat ennustaneet, että pelkästään miinojen raivaamiseen menee yli 700 vuotta.

Vaikeuksista huolimatta Caritas-järjestöt valmistelevat pitkän aikavälin toimintasuunnitelmaa – asiantuntijoiden mukaan sota voi kestää vuosikymmenen.

”Meidän on oltava valmiita antamaan pitkäaikaista apua merkittävän humanitaarisen kriisin ratkaisemiseksi Ukrainassa”, sanoo Caritas-Spes Ukrainan toiminnanjohtaja isä Vjatšeslav Grynevych.

"Teemme kaikkemme auttaaksemme apua tarvitsevia ihmisiä, mutta emme voi puhua todellisesta elpymisestä ennen kuin vihollisuudet loppuvat ja miehitetyt alueet vapautetaan. Caritas Ukraina auttaa ihmisiä selviämään. Tarkastelemme avun saajan tilannetta kokonaisvaltaisesti", sanoo Caritas Ukrainan johtaja Tetiana Stawnychy sanoi.

Sodan alkamisen kaksivuotispäivänä Caritas vetoaa ja pyytää, että kansainvälinen yhteisö jatkaa työtään Ukrainan hyväksi.

"Tukenne antaa meille toivoa, ettemme ole yksin ja antaa meille mahdollisuuden auttaa apua tarvitsevia ihmisiä. Joten jatkakaa Ukrainan tukemista", lisäsi Stawnychy.

”Kiitokset hyväntekijöillemme ja yhteistyökumppaneillemme, jotka auttavat meitä kantamaan palveluksen ristiä sodan aikana, aivan kuten Simon Kyrenelainen auttoi kantamaan Jeesuksen Kristuksen ristiä. Me olemme jo suorittaneet Ristin tien 730 asemaa, sotaa on kulunut 730 päivää. Kuinka monta päivää on vielä edessä?”, sanoi isä Grynevich.

​

​​​

UKRAINE_ENGLISH.jpg

Videolla Caritas Ukrainan johtaja Tetiana Stawnychy kertoo tilanteesta:

Videolla Caritas-Spes Ukrainan toiminnanjohtaja isä Vjatšeslav Grynevych puhuu kokemuksistaan

Voit tukea ukrainalaisia Suomen Caritaksen kautta

Keräyslupa: RA/2022/218

bottom of page