top of page

Caritas fortsätter att stödja ukrainarna och förbereder långsiktiga planer

Två år efter krigets början och nästan tio år efter att konflikten i östra Ukraina inleddes, fortsätter den humanitära situationen i Ukraina att försämras. Situationen förbättras inte om fientligheterna inte upphör. Så beskriver två lokala Caritas-organisationer, Caritas Ukraine och Caritas Spes Ukraine, situationen två år efter att attacken som började den 24 februari 2022.

Organisationerna är tacksamma för hela Caritas-familjen. De tackar de över 2600 anställda och frivilliga från Caritas-organisationerna som har gett humanitärt bistånd till över 3,8 miljoner människor under de senaste två åren. Hjälpen har varit mångfacetterad: livsmedel, skydd, hälso- och hygienartiklar, pengar samt sjukvård och psykosocialt stöd. Organisationernas stöd har även inkluderat skydds- och utbildningsprogram.

"Sedan krigets början har Caritas Ukraina och Caritas-Spes Ukraine varit exemplariska i sitt arbete och tagit hand om sitt folk under hela kriget. Vi är mycket tacksamma mot dem. Vi kommer att fortsätta stödja dem och höja våra röster för att kräva ett slut på denna konflikt", säger Caritas Internationalis generalsekreterare Alistair Dutton.

Tyvärr fortsätter striderna fortfarande i Ukraina. Attacker mot civil infrastruktur, såsom Kachovka-dammen, har lett till en försämring av den humanitära situationen. I dessa områden behöver 40 procent av befolkningen humanitärt bistånd och över 6 miljoner ukrainare har varit på flykt.

I östra och södra Ukraina, inklusive de områden som är ockuperade av Ryssland, saknar miljontals människor tillräckligt med vatten, mat, skydd och ordentliga bostäder eller tillgång till sjukvårdstjänster. Konflikten har haft förödande konsekvenser för den tidigare europeiska kornboden. Miljöförstöringen är omfattande, med förorenat vatten och förorenad jord. Experter har förutspått att det kommer att ta över 700 år att röja alla minor.

Trots svårigheterna förbereder Caritas-organisationerna en långsiktig handlingsplan – experter menar att kriget kan vara i ett decennium.

"Vi måste vara beredda att ge långsiktigt stöd för att lösa den betydande humanitära krisen i Ukraina", säger Caritas-Spes Ukraines generalsekreterare, fader Vyacheslav Grynevych.

"Vi gör allt vi kan för att hjälpa människor i nöd, men vi kan inte tala om verklig återhämtning förrän fientligheterna upphör och de ockuperade områdena befrias. Caritas Ukraina hjälper människor att överleva. Vi ser på mottagarens situation holistiskt," säger Caritas Ukrainas president Tetiana Stawnychy.

På tvåårsdagen av krigets början vädjar Caritas och ber det internationella samfundet att fortsätta sitt arbete för Ukraina.

"Ert stöd ger oss hopp om att vi inte är ensamma och gör det möjligt för oss att hjälpa människor i nöd. Så fortsätt att stödja Ukraina," tillade Stawnychy.

"Vi tackar våra välgörare och samarbetspartners som hjälper oss att bära tjänstens kors under kriget, precis som Simon från Kyrene hjälpte att bära Jesu Kristi kors. Vi har redan passerat 730 stationer av Korsets väg, 730 dagar av krig. Hur många dagar ligger fortfarande framför oss?" sade fader Grynevich.

​​

UKRAINE_ENGLISH.jpg

I videon berättar Caritas Ukrainas president Tetiana Stawnychy om situationen:

I videon berättar Caritas-Spes Ukraines generalsekreterare, fader Vyacheslav Grynevych, om sina erfarenheter.

Ni kan ge en gåva till Ukraina via Caritas Finland

Insamlingstillstånd: RA/2022/218

bottom of page