top of page

Ukrainan hätäapukeräys on muuttunut pitkäaikaiseksi tueksi Ukrainaan

Caritas Ukrainassa: “Tilanne on dramaattinen, mutta pysymme maassa, jotta voimme auttaa”

Ukrainan Caritas-järjestöt tukevat ihmisiä kriisin keskellä. Voit auttaa heitä Suomen Caritaksen välityksellä. Välitämme lahjoitukset sisarjärjestöille. Suomessa kerätty raha kanavoidaan paikallisille järjestöille perustettujen avustuskanavien kautta. Teemme yhteistyötä Caritas Austrian kanssa. He tekevät isompia ja pienempiä hankintoja sekä vastaavat avustusten logistiikasta. He myös raportoivat tehdystä työstä Suomen Caritakselle. Viimeksi marraskuun lopulla näistä rahoista hankittiin miljoonalla eurolla lämmitysgeneraattoreita. Nyt keräystuloilla tuetaan Ukrainan jälleenrakennusta.

 

Suomen Caritas käynnisti Ukraina-keräyksen aluksi hätäapukeräyksenä maaliskuussa 2022. 

”Kaupunkimme, kotimme ja päiväkotimme ovat tuhoutuneet. Mutta kukaan ei onnistu tuhoamaan pyrkimyksiämme rauhaan ja vapauteen”, sanoi Vjatšeslav Grynevych, Caritas-Spes Ukrainan toiminnanjohtaja 26.2.2022 Caritas Internationalisin kautta käynnistetyssä vetoomuksessa. Caritas-Spes on toinen Ukrainan kahdesta Caritas-järjestöstä, Caritas Ukrainen lisäksi.

Kahden ukrainalaisen Caritas-järjestön toiminnan tukemiseksi Caritas Internationalis julkaisi kriisin puhjettua hätävetoomuksen, jonka avulla autettiin suoraan n. 13 000 ihmistä eri puolilla maata ja erityisesti ihmisiä kriittisillä alueilla, joita ovat esimerkiksi Kramatorsk, Rubizhne, Zaporizhya, Volnovakha, Mariupol, Harkova, Dnipro, Kiova, Zhytomyr, Odessa ja Ivano-Frankivk.

Caritas Ukraine ja Caritas-SPES auttoivat tuhansia maan sisällä paenneita henkilöitä, jotka etsivät epätoivoisesti suojaa sekä Länsi-Ukrainassa että ulkomailla.

 

Vuonna 2022 kaksi Caritas-organisaatiota tarjosivat maan sisäisille pakolaisille ajantasaista tietoa tilanteesta, ruokaa, juomavettä ja henkilökohtaisia hygieniatarvikkeita sekä turvallisen paikan nukkua, syödä ja peseytyä. Caritaksen henkilökunta ja vapaaehtoiset tarjosivat myös turvallisen kuljetuksen kotiseudultaan pakoon lähteneille perheille.

Caritas tukee erityisesti naisia ja lapsia. Caritas-SPES ylläpitää pieniä perhekoteja eri puolilla Ukrainaa ja tarjoaa lapsille turvallisen kuljetuksen Länsi-Ukrainassa sijaitseviin keskuksiinsa. Ukrainan Caritas tarjoaa myös lapsiystävällisiä tiloja, joissa pienet lapset voivat harrastaa urheilua ja virkistystoimintaa, jotta lapset saavat tukea konfliktin aiheuttamaan psykologiseen stressiin. Huolimatta epävarmasta turvallisuustilanteesta ja vaikeuksista Caritas jatkaa humanitaarista työtä Ukrainassa.

"Tänä dramaattisena hetkenä jatkamme rohkeasti apua tarvitsevien ihmisten auttamista", Grynevych sanoo. Hän kiittää Caritas-SPES:n 67 työntekijän ja 120 vapaaehtoisen sitoutumista. 

Caritas Ukrainan presidentti Tetiana Stawnychy lisää myös: "Olen todella ylpeä työntekijöistämme, jotka työskentelevät sinnikkäästi huolehtiakseen heikoimmassa asemassa olevien tarpeista. Olemme kiitollisia kaikesta saamastamme tuesta ja kannustamme osallistumaan tähän hätäkeräykseen, sillä avun tarve kasvaa jatkuvasti.”

Voit tehdä lahjoituksen verkkosivuillamme (valitse kohde -> tuki Ukrainaan) tai suoraan Caritaksen tilille:

Saaja: Suomen Caritas ry

Tili: FI73 8000 1270 1545 04

Viite: 2011

 

Mobile pay: 95959

Viesti: Ukraina

 

Keräyslupa: RA/2022/218

Kuvassa alla Caritaksen lasten keskus, jossa lapset tekevät rauhankyyhkyjä. Kuva: Caritas Internationalis

Lue lisää Ukrainasta

Caritas Ukraine auttaa maan sisäisiä pakolaisia. Tässä tarinan kertoo Lyudmila, jonka viesti näkyy myös videolla.

Ljudmila on kotoisin Luhanskista. Hän on poikansa kanssa joutunut jo kahdesti pakolaisiksi kotimaassaan - he lähtivät Donbasin alueelta vuonna 2014. He olivat matkustaneet pois Luhanskista pojan opintojen takia, mutta he eivät voineet enää palata kotiin. "Emme tienneet, että lähdemme lopullisesti", Ljudmila sanoo. - Menimme yhden matkalaukun kanssa, jotta poika saisi tehtyä kokeensa. Pakolaiseksi jouduttuaan perhe asettui Harkovaan. Ludmilan poika opiskeli proviisoriksi, nainen työskenteli. Kaksi vuotta myöhemmin perhe muutti Kiovaan ja heidän elämänsä parani.

25. helmikuuta Venäjän hyökkäyksen vuoksi perhe kuitenkin lähti kotoaan ja meni Ternopiliin. Hän on kiitollinen Caritakselle, joka otti heidät vastaan. ”Meillä ei ole kaupungissa tuttuja. Poikani auttaa humanitaarisessa avustustyössä,olen myös mukana auttamisessa. Haluan rauhaa Ukrainalle, olen varma että rauha tulee joskus. Minulle sanotaan, että minun on mentävä ulkomaille, mutta en halua - tämä on maani ja haluan olla täällä”.

Tarinan välitti Caritas Ukraine/Caritas Ternopil

Alla: Caritas SPES tarjoaa suojaa maan sisäisille pakolaisille.

bottom of page